IA

Jornada "Creativitat humana i intel·ligència artificial: Simbiosi o parasitisme?”

EINA Bosc, 21 de setembre de 9:30 a 18:30

Aquest esdeveniment presentarà una visió exhaustiva sobre l'estat actual de la Intel·ligència Artificial Generativa (IAG) a l'àmbit creatiu, amb la participació de científics, artistes i dissenyadors convidats. S'abordaran els fonaments teòrics i pràctics d'aquesta tecnologia, les seves aplicacions diverses i els desafiaments inherents al seu desenvolupament.

El matí se centrarà a analitzar el funcionament de la IAG a la creació. A través de presentacions interactives, es cercarà proporcionar una sòlida comprensió dels conceptes i eines clau, així com els principis fonamentals que sustenten aquesta tecnologia.

A la tarda, s'aprofundirà en les tècniques, els processos i les infraestructures algorítmiques específiques utilitzades per dissenyadors, artistes i creatius. Mitjançant demostracions pràctiques i exemples concrets, s'explorarà com la IAG transforma el procés creatiu.

Apunta't aquí!

Agenda

MATI

9:30 - 9:45: Benvinguda i agenda

  • Miquel Molins, president de la Fundació EINA.
  • Pilar Cortada, fundadora i directora d´eina obra.

Mòdul 1: Context

9:45 - 10:50: IA generativa: d'on venim, com estem i on anem

Aquest mòdul té com a objectiu establir una base sòlida que permeti comprendre el context i els algorismes de Machine Learning (ML), asseient així els fonaments necessaris per als mòduls posteriors.

  • Brian Subirana. Catedràtic d'Intel·ligència Artificial en EADA Business School i part del cos docent de la MIT Sloan, l'Escola d'Enginyeria del MIT i de la Universitat d'Harvard.
  • Jorge Franganillo, doctor en Informació i Comunicació, i professor i investigador a la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona.

Mòdul 2: Recursos i eines

10:55 - 11:35: Béns públics, guanys privats: creativitat i producció a l'era dels mitjans sintètics

  • Daniel Chávez Heras, professor de Cultura Digital i Informàtica Creativa al Departament d'Humanitats Digitals del King's College de Londres.

Creative AI Lab és fruit d'una col·laboració entre la Plataforma de Recerca i Desenvolupament de la Serpentine i el Departament d'Humanitats Digitals del King's College London. En el context de les pràctiques artístiques, han emergit nous enfocaments en aspectes d'intel·ligència artificial/aprenentatge automàtic (IA/ML), que abasten el disseny d'interfícies, la producció i la interacció. El propòsit central d'aquest laboratori és fer visible aquest coneixement i establir connexions amb pràctiques artístiques i curatorials àmplies, fomentant una comprensió més profunda i una integració més gran de la IA/ML en l'àmbit creatiu.

11:55 - 12:25: Creativitat i intel·ligència artificial

  • Jorge Márquez Moreno, responsable de Disseny d'Experiència d'Usuari Europa en NTT Data. Autor, professor universitari i ponent.

Ens parlarà sobre la importància de la UX i com afectarà la IA i el metavers. També presentarà un estudi sobre Creativitat i Intel·ligència Artificial, en què han participat diverses empreses del Clúster Disseny de BcD, i que presenten formalment a la BDW 2023 (16-28 octubre).

Mòdul 3: Àrees específiques en les quals pot ajudar la IA Generativa

12:40 -12:45: Introducció

  • Introducció als casos d'estudi: disseny, art i new media.

12:45 - 13:30: Cas d'estudi 1: Disseny

Com la IA generativa pot ajudar en la creació de contingut creatiu.

  • Marcel Pié Barba, membre del col·lectiu Estampa. 

Taller Estampa. Col·lectiu de programadors, realitzadors i investigadors que treballen als àmbits de l'audiovisual i els entorns digitals. La seva pràctica es basa en una aproximació crítica i arqueològica a les tecnologies audiovisuals, a la recerca de les eines i ideologies de la intel·ligència artificial i als recursos de l'animació experimental.

13:30 - 13:40: Tancament del matí i explicació de la tarda

13:40 - 15:10 Pausa dinar

TARDA

15:10 - 15:55: Cas d'estudi 2: Art

  • Daniel G. Andújar. Reconegut artista contemporani que explora a la seva obra les implicacions socials, polítiques i econòmiques de la tecnologia i la intel·ligència artificial.

15:55 - 16:40: Cas d'estudi 3: New media

  • Anna Giralt Gris. Cineasta i investigadora. Cofundadora de la productora de cinema GusanoFilms i Artefacto, centre de creació i investigació sobre cinema, política i tecnologia. Co-dirigeix la secció FEST del +RAIN Film Festival, el primer festival de cinema europeu de films generats amb intel·ligència artificial, coordina el curs “Cinema, Algorismes i IA” de la UAB i és professora associada de la UPF.

16:40 -17:00: Pausa

Mòdul 4: Reflexió

17:00 - 18:15: Quines implicacions té i quins reptes planteja l'ús de tecnologies d'IA al camp de la pràctica artística i dissenyística? Necessitem revisar les nostres concepcions de la producció artística, la creativitat i la investigació en resposta?

  • Jara Rocha treballa a través de les formes situades i complexes de distribució del tecnològic amb una sensibilitat antifa i transfeminista. Jara és membre associat de The Institute for Technology in the Public Interest. Viu a Barcelona, ​​on desenvolupa la seva pràctica pedagògica a EINA i ESCAC; ca Fellow 2023 d'InfraManteniment a Hangar / La Virreina, forma part de l'equip curatorial de La Capella i el seu programa "Naturocultures són Disturbis" s'emet erràticament des de la ràdio local Dublab.
  • Gabriela Rubio, escriptora i il·lustradora, és coordinadora i professora del Postgrau en Il·lustració narrativa per a publicacions infantils i juvenils d'EINA, on també imparteix classes en el Postgrau en Il·lustració creativa.
  • Marcel Pié Barba, membre del col·lectiu Estampa. 

18.15 -18.30: Módulo 5: e i n a i d e a 

Presentació del projecte "Wounded Matrix" d'e i n a i d e a.